Besökare idag:
Besökare online:
Besökare totalt:

Nosework är en ny sport för hundar i alla storlekar och åldrar. Ett roligt sätt att få använda nosen på. Nosework går ut på att hund med förare söker efter specifika dofter i olika miljöer som placeras på olika höjder, allt för att variera svårighetsgraden. I längden kommer hunden stärkas mentalt och få fysisk stimulans. Det bästa med nosework är att det krävs ingen avancerad eller kostsam utrustning. Du kan ha allt redan hemma utan att veta om det :)Tävla i nosework

Ja, om man känner för det så går det. Då finns det tre tävlingsklasser. NW1, NW2 & NW3. Varje klass blir lite svårare eftersom det tillkommer en ny doft i varje klass. Dessutom ingår det fyra olika moment i varje klass.

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök

Vid tävling får du först göra sk. doftprov. Ekipaget ska av tolv kartonger identifiera vart doften finns. Ett sätt att visa att hunden vet vad den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund. Beroende på vilken klass man tävlar i varierar antal doftgömmor och antalet dofter.


Doftämnen

Tre doftämnen är det som används som tävlingsdofter. Dessa är; Eukaluptus, Lagerblad och Lavendel. Du ska då även använda dig av en hydrolat, vilket är mest skonsamt för din hund. En hydrolat består av de vattenlösliga ämnena från en växt. Dessa tre dofter som används i nosework har inga kända biverkningar.Hur började det?

Nosework skapades i USA av tre professionella specialsökstränare. De ville ge även de 'vanliga' sällskapshundarna chansen att få prova på hur det kan vara att stöta på de utmaningar som sökhundsekipage inom t ex. tullen och polisen gör.
De ville också att det skulle vara ett roligt, lättillgängligt sätt att aktivera sig och att kunna använda sig av verklighetstrogna miljöer. Du kan läsa mer på www.nacsw.net (National Association of Canine Scent Work)

I Sverige är nosework en relativ ny sport men intresset ökar både som aktivitet och som tävling. Läs gärna mer på www.snwk.se (Svenska Nose Work Klubben)


mer...
nyttig info om nosework och eteriska oljor
här kan du köpa hydrolat och här oxå
© Blodhundar www.blodhund.com